Baletti

  • Iät: 10–12 v, 13–15 v, 16+, 30+
  • Toimipisteet: Espoo, Helsinki, Vantaa
  • Vaativuustaso: Alkeet, Alkeisjatko, Keskitaso
  • Opettajat: Fatima Witick, IIna Suomalainen, Tuomas Hyvönen

Alkeistason balettitunnilla opiskellaan baletin aakkosia. Pääpaino on tangon ääressä tehdyissä perusliikkeissä (plié, tendu, degagé, fondu, port de bras jne). Keskilattialla harjoitellaan perushyppyjä, ylösnousuja (rélevé ja piqué), liikkuvia peruskuvioita kuten baletin valssiaskeleita ja erilaisia vaihtoaskeleita (esim. pas de bourré). Mukana on tietysti myös ilmaisu ja musiikki, jotka yhdistetään tekniikkaan.

Alkeistaso sopii kaikille! Lähdemme liikkeelle nollatasosta ja etenemme joka viikko hiukan eteenpäin. Baletin askeleet ja liikkeet ovat ranskaksi. Opettajalta (Fatima) saa listan termeistä, jolloin ne on helpompi oppia. Koska alkeistasolla edetään pitkin kautta kannattaa tunnit aloittaa joko syys- tai kevätkauden ensimmäisten viikkojen aikana. Fatiman alkeistunneille ei voi tulla mukaan uutena oppilaana enää kauden puolivälin jälkeen (maalis-/lokakuun puoliväli).

Keskitason balettitunti sopii tanssinharrastajalle joka on jo harjoitellut klassisen baletin aakkosia; hallussa ovat vähintään tangossa tehdyt perusasennot ja liikkeet. Tunnilla tehdään lyhyehkö peruslämmittely tangossa. Keskilattialla keskitytään liikkuviin sarjoihin, joissa pääpaino on ns. “linking steps” (valssit, pas de bourrét, yms). Tunnilla hiotaan myös piruetteja ja hyppyjä. Keskitasolle siirtymisestä kannattaa keskustella opettajan kanssa ennen tunnille ilmoittautumista.

Balettia opettava Fatima on opettajana tarkka ja vaativa. Hän haluaa oppilailleen parasta ja pitää huolen siitä, että oppi menee varmasti perille, tarvittaessa korjaten virheitä oppilaskohtaisesti. Fatiman tiukan opetustyylin ja lennokkaan huumorintajun vuoksi tunti ei välttämättä sovi kaikkein herkkäluonteisimmille. Vaihtoehtona tälle suosittelemme Tuomaksen yli 30-vuotiaille oppilaille suunnattua aikuisbalettia tai Iinan juniori-ikäisten balettia.

Yleisohjeita balettitunnille tulijalle

Tankoharjoituksissa on hyvä pukea sukat jalkaan. Keskilattiaa varten voi hankkia pehmeät balettitossut (harjoitustossut), mutta nekään eivät ole välttämättömät. Kun tunnin alkuosan treenaa sukissa, oppii tuntemaan lattian ja käyttämään jalkaterää ja jalkapohjaa paremmin.

Tunnilla vaaditaan tarkkaa keskittymistä. Kysyä saa, ja pitää, jos kysyttävää on – sitä varten opettaja on tunnilla.
Hyvä treeni ja fiilis luodaan yhdessä!