Baletti

  • Iät: aikuiset, nuoret
  • Toimipisteet: Espoo, Helsinki
  • Vaativuustaso: Alkeet, Alkeisjatko, Edistyneet, Keskitaso
  • Opettajat: Fatima Witick, Iina Suomalainen, Tuomas Hyvönen

Klassinen baletti on tunnettu kauniista liikekielestään ja haastavasta tekniikastaan. Baletti on yksi vanhimmista länsimaisen taidetanssin muodoista, ja se noudattaa tarkasti määriteltyä liikesanastoa ja liikkeiden yhdistelmiä. Balettia tanssiessa pyritään liikkeeseen, joka näyttää mahdollisimman kevyeltä ja ilmavalta. Klassinen baletti antaa erinomaisen tuen myös muiden tanssilajien harjoitteluun. Balettia StepUp Schoolilla opettavat Fatima, Tuomas ja Iina, joka vastaa myös Showtanssin koulutusohjelmaryhmien balettiopetuksesta.

Tarkemmat aikataulutiedot mm. ikäryhmistä ja tasoista löytyvät täältä ›› (valitse ”Lajittele tunteja”, niin voit hakea eri tunteja toimipisteen, viikonpäivän, lajin, ikärajan, tason ja opettajan mukaan.)

Fatiman yli 16-vuotiaiden alkeis- ja alkeisjatkon balettitunneilla opiskellaan baletin aakkosia. Pääpaino on tangon ääressä tehdyissä perusliikkeissä (plié, tendu, degagé, fondu, port de bras jne). Keskilattialla harjoitellaan perushyppyjä, ylösnousuja (rélevé ja piqué), liikkuvia peruskuvioita kuten baletin valssiaskeleita ja erilaisia vaihtoaskeleita (esim. pas de bourré). Mukana on tietysti myös ilmaisu ja musiikki, jotka yhdistetään tekniikkaan.

Alkeistaso sopii kaikille! Lähdemme liikkeelle nollatasosta ja etenemme joka viikko hiukan eteenpäin. Baletin askeleet ja liikkeet ovat ranskaksi. Opettajalta (Fatima) saa listan termeistä, jolloin ne on helpompi oppia. Koska alkeistasolla edetään pitkin kautta kannattaa tunnit aloittaa joko syys- tai kevätkauden ensimmäisten viikkojen aikana. Fatiman alkeistunneille ei voi tulla mukaan uutena oppilaana enää kauden puolivälin jälkeen (maalis-/lokakuun puoliväli).

Keskitason balettitunti sopii tanssinharrastajalle, joka on jo harjoitellut klassisen baletin aakkosia; hallussa ovat vähintään tangossa tehdyt perusasennot ja liikkeet. Tunnilla tehdään lyhyehkö peruslämmittely tangossa. Keskilattialla keskitytään liikkuviin sarjoihin, joissa pääpaino on ns. “linking steps” (valssit, pas de bourrét, yms). Tunnilla hiotaan myös piruetteja ja hyppyjä.

Vaikka olisit harrastanut balettia aiemminkin tulethan ensimmäisellä kerralla Fatiman alkeistunnille, jotta hän voi ohjata sinut sopivalle tuntitasolle. Keskitason tai keskitaso/edistyneet -tasolle siirtymisestä tulee keskustella opettajan kanssa aina ennen tunnille ilmoittautumista.

Balettia opettava Fatima on opettajana tarkka ja vaativa. Hän haluaa oppilailleen parasta ja pitää huolen siitä, että oppi menee varmasti perille, tarvittaessa korjaten virheitä oppilaskohtaisesti. Fatiman opetustyylin ja lennokkaan huumorintajun vuoksi tunti ei välttämättä sovi kaikkein herkkäluonteisimmille. Vaihtoehtona tälle suosittelemme Tuomaksen yli 30-vuotiaille oppilaille suunnattua aikuisbalettia.

 

Tuomaksen yli 30-vuotiaiden alkeisbalettitunneilla opetellaan baletin perusasennot ja liikkeet. Perusasioita kerrataan joka tunnilla, eli mukaan voi hypätä myös kesken kautta. Perusasioiden lisäksi tunteihin sisältyy aina tanssillisia sarjoja, joissa korostuu tekniikan lisäksi tanssillisen liikkeen ilo.

Tuomaksen baletin alkeisjatkotunnilla mennään perusliikkeiden osalta hieman enemmän yksityiskohtiin. Tunneilla on elementtejä klassisista baletista, karakteeritanssista ja baletin eri tyylisuunnista. Keskitason tunti on ikärajaton ja se tarjoaa inspiroivia haasteita niin nuorille kuin aikuisille.

Tuomas on toiselta ammatiltaan fysioterapeutti ja liikkeet tunneilla tehdäänkin aina kropan ehdoilla. Opetustyylissä korostuu pehmeä oman kehontuntemuksen kautta oppiminen. Jos tarvitset yksilöllistä ohjausta liikkeessä käydään sinulle sopiva tapa tanssia mahdollisuuksien mukaan myös läpi tunnilla.

Iinan avoimet balettitunnit on suunnattu juniori-ikäisille tanssijoille ja tarjolla on niin alkeistason kuin keskitason tunnit.

Yleisohjeita balettitunnille tulijalle

Tankoharjoituksissa on hyvä pukea sukat jalkaan. Keskilattiaa varten voi hankkia pehmeät balettitossut (harjoitustossut), mutta nekään eivät ole välttämättömät. Kun tunnin alkuosan treenaa sukissa, oppii tuntemaan lattian ja käyttämään jalkaterää ja jalkapohjaa paremmin.

Tunnilla vaaditaan tarkkaa keskittymistä. Kysyä saa, ja pitää, jos kysyttävää on – sitä varten opettaja on tunnilla.
Hyvä treeni ja fiilis luodaan yhdessä!