StepUp 30 v. juhlavuosi – tutustu StepUpin tarinaan

StepUp täyttää tänä vuonna 30 vuotta! Olemme todella onnellisia, että olemme saaneet toteuttaa unelmaamme jo näin pitkään ja kiitos siitä kuuluu sadoille työntekijöillemme ja tietysti teille, ihanat ja rakkaat asiakkaamme!

Tänä päivänä StepUp on menestyvä suomalainen osakeyhtiö, jonka toiminta jakautuu StepUp Agencyn ja StepUp Schoolin alle. StepUp on alansa pioneeri Suomessa ja sen toiminnan kulmakiviä ovat aina olleet iloisuus, rehellisyys ja ammattimaisuus.

Tämä on kertomus StepUpin kasvusta:

1980 -luku 

Kaikki StepUp Oy:n perustajajäsenet aloittivat tanssiuransa Aira Samulinin tanssikoulussa. Muutamassa vuodessa osasta oppilaista muodostui tiivis joukko innokkaita ja lahjakkaita nuoria, jotka päätyivät viettämään vapaa-aikaa yhdessä. Sen lisäksi he etenivät kukin omien vahvuuksiensa puitteissa tanssikoulu Aira Samulinin Rytmikkäisiin, opettajiksi ja toimistotöihin. Aira Samulinin aloitteesta kolme heistä; Marco Bjurström, Tiina Kaivola ja Ari-Pekka Saanio perustivat StepUp Oy:n vuonna 1987.

Aira tarvitsi showpuolen töilleen jatkajaa ja ei enää halunnut itse organisoida esiintyjien välitystä. Niin nämä kolme rohkeaa nuorta tarttuivat haasteeseen ja lähtivät rakentamaan uutta yritystä; show – ja mallitoimisto StepUpia.

Muutama vuosi vierähti niin, että Aira oli StepUpin suurin asiakas tilaten esiintyjät omiin produktiohinsa StepUpilta. Vuosina 1989 ja 1990 StepUp Dancers oli neljän tanssijan voimin mukana Linnanmäen legendaarisessa UIT-revyyssä ja ryhmän oma brändi alkoi muotoutua.

1990 -luku 

Vuonna 1991 StepUp sai ensimmäisen suuren tilauksen Viking Linelta ja toteutti heidän kaikille Helsingin, Turun ja Naantalin laivoilleen showproduktion Dancing Viking Line. Ja siitä alkoikin sitten varsinainen pyöritys. Seuraavana vuonna alkoi yhteistyö Silja Linen kanssa ja tämä jatkuikin aina vuoteen 2008, jolloin Tallink osti Silja Linen. StepUp toteutti yli kymmenen vuotta erilaisia showproduktioita Siljan laivoille. Repertuaariin kuului niin koko perheen showt, midnight showt kuin myös lapsimatkustajille suunnatut erilaiset aktiviteetit. Suurin yksittäinen tuotanto oli ”The World of Dance” -show upouuden Silja Europan Moulin Rouge -teatterissa peräti 16 tanssijan voimin vuonna 1994.

Samaan aikaan myös muut tilaukset kasvoivat vauhdilla. StepUp toteutti lukemattoman määrän muotinäytöksiä asiakkainaan mm. Luhta, Marimekko, Triumph ja Stockmann. StepUp esiintyi säännöllisesti muotimessuilla Helsingissä, Saksassa, Englannissa ja Italiassa. StepUp Dancers esiintyi myöskin useana vuonna Casino Perlassa Sloveniassa.

Yhteistyö suomalaisten huippuartistien kanssa alkoi ravintolashowsta Helsingin Kaivohuoneella Marion Rungin kanssa ja sitä seurasivat showt mm. Ami Aspelundin, Sonja Lumpeen, Dannyn, Arja Korisevan ja Jari Sillanpään kanssa. StepUpin tanssijat esiintyivät säännöllisesti myös mm. Linda Lampeniuksen, Waldon ja Nylon Beatin taustalla. Myös erilaiset festivaalit ulkomaisten esiintyjien taustatanssijoina työllistivät stepupilaisia.

Vuonna 1994 sai Helsingin Svenska Teaternissa ensi-iltansa nuorisomusikaali Hype, joka nousi ennennäkemättömään suosioon. Hypen teossa oli mukana useita keskeisiä henkilöitä StepUpista ja musikaali vaikutti monin tavoin myös StepUpin toimintaan innostaen ja inspiroiden. Musikaalin koreografiasta vastasi Marco Bjurström, puvustuksesta Jarkko Valtee ja lavalla nähtiin lukuisia StepUpin tanssijoita, mm. Tino Singh ja Peter Pihlström.

Vuosi 1997 oli StepUp Oy:lle käänteentekevä. StepUp teki yhteistyössä MTV3 -kanavan kanssa seitsenosaisen TV -sarjan nimeltä StepUp Show. Tämä ohjelma edusti myöhemmin MTV3:a Kultainen Ruusu -kilpailussa Motreuxissa. Vuonna 1997 MTV3 -kanavalla nähtiin myös ”Me Kastelijat” -sarja, jonka juontajana debytoi Marco Bjurström ja merenneitotuomarina Teresa De Rita-Cavlek. Mukana oli myös StepUp Kids -ryhmästä mm. Sebastian Wennström. Legendaarinen BumtsiBum! -ohjelma pärähti käyntiin Marcon juontamana syksyllä 1997. Seuraavana vuonna drag-duo ShoWhat esiintyi ensimmäisen kerran. Myös Tino Singhin luotsaama ”Passi ja hammasharja” -ohjelma oli 1990-luvun puolivälissä tärkeä areena StepUp Dancers -ryhmälle. 

Vuonna 1997 Aira päätti lopettaa tanssikoulunsa pyörittämisen ja StepUp Show School (nyk. StepUp School) aloitti toimintansa. Tanssitunnit pidettiin yhdessä salissa Ruoholahdenkadulla. Ensimmäisen toimintavuoden opettajat olivat Marco Bjurström, Mindy Lindblom, Peter Pihlström, Marianne Järvinen, Virpi Kurkihovi ja Anu Raita. Tunteja pidettiin ensimmäisellä, kolme kuukautta kestäneellä kevätkaudella yhdeksän viikossa ja ensimmäisellä täyspitkällä syyskaudella jo 22 viikossa. Vuonna 1999 StepUp Show School laajensi toimintansa Helsingin ydinkeskustaan Keskuskadulle ja viikoittainen tuntimäärä nousi yli kolmeenkymmeneen.

2000 -luku

Tanssikoulun toiminta kasvoi 2000 -luvulla voimakkaasti. Vuonna 2003 StepUp muutti Taiteen Taloon (nyk. Leipätehdas) Helsingissä ja sai uudet isommat tilat. Tanssisalien määrä kasvoi kahdesta kolmeen. Tanssikoulu laajeni Espooseen syksyllä 2006. Myös Helsingin toimipisteeseen haettiin lisätilaa vuokraamalla samassa kiinteistössä sijaitsevan Opetusviraston tanssisalia. Opettajamäärä kasvoi yli kahdenkymmenen ja viikottaisia tunteja oli jo yli 130. Vuonna 2006 alkoi Skene musiikkiteatterikoulun toiminta osana StepUp Schoolia ja jouluun 2016 mennessä skeneläiset ovat esittäneet jo seitsemän täysimittaista musikaalia lukuisien muiden esityskokonaisuuksien lisäksi.

Vaikka StepUpin toiminnan painopiste siirtyikin pikkuhiljaa tanssikoulun puolelle esiintyivät StepUpin tanssijat läpi vuosikymmenen sadoissa eri yritystilaisuuksissa ja useiden suosittujen artistien, kuten Antti Tuiskun taustalla. 2000-luvulla ”StepUpmaista” tekemisen meininkiä näkyi vahvasti Marcon ohjaamissa musikaaleissa Grease, Hair, Saturday Night Fever, Avenue Q ja High School Musical.

2010 -luku  

Vuosi 2010 oli tanssikoulun puolella suuri kasvun vuosi. StepUp Oy osti Rovaniemeltä Hot Cakes -nimisen tanssikoulun, uusi Vantaan toimipiste aloitti toimintansa elokuussa, Espooseen remontoitiin yksi tanssisali lisää ja Helsingissä suurennettiin yhtä tanssisalia. Opettajia oli jo 35 ja viikottaisia tunteja yli 250. Tanssikoulun nimi lyheni nykyiseen muotoonsa.

Vuonna 2012 StepUp täytti 25 vuotta ja tätä juhlittiin upealla show’lla Finlandia-talolla. Lavalla nähtiin kattava kavalkadi tanssiesityksiä vuosien varrelta. Myös useat StepUpin kanssa yhteistyötä tehneet artistit esiintyivät showssa.

Vuonna 2015 StepUp Schoolin toiminta päättyi Rovaniemellä, mutta pääkaupunkiseudulla kasvu jatkui. Tammikuun alussa Helsingin toimipisteeseen valmistui neljäs oma sali ja elokuussa StepUp Schoolin Espoon toimipiste muutti uudempiin ja isompiin tiloihin Piispanporttiin, jossa tunteja on neljässä salissa. Syksyllä 2015 StepUp Schoolin kymmenessä omassa ja yhdessä vuokrasalissa opetti jo 48 opettajaa yli 300 viikkotunnilla.

Keväällä 2016 StepUp aloitti yhteistyön ShedHelsingin kanssa vastaten projektin opetuksesta. Tämä valtavirrasta poikkeava teatterihanke tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden olla esillä omina ja ainutkertaisina yksilöinä. Ensimmäinen ShedHelsinki -musikaali oli Peter Pan joulukuussa 2016 ja seuraavaa työstetään jo.

StepUp tänään

StepUp School on lukuisine huippuopettajineen yksi Suomen johtavista show- ja street-tanssilajeihin keskittyneistä tanssikouluista. StepUp School tarjoaa opetusta kaiken ikäisille aloittelijoista ammattilaisiin. Tanssikoulun yhteydessä toimiva musiikkiteatterikoulu Skene tarjoaa lapsille, nuorille ja aikuisille mahdollisuuden opiskella kaikkia musiikkiteatterin eri osa-alueita yhdessä ja samassa koulussa.

StepUp Agency tuottaa laadukkaita ohjelmapalveluita yritys- ja yksityisasiakkaille tarjoten joko asiakkaiden toiveiden mukaan räätälöityjä tai valmiita ohjelmia, joita kaikkia yhdistävät ideat, laatu ja luotettavuus. Ammattitaitoisesta esiintyjäjoukostamme löytyy sanavalmiita juontajia, kuten Marco Bjurström ja  Jarkko Valtee, musiikkiteatteriryhmä 6Pack, Jarkko Valteen ja Osku Heiskasen superviihdyttävä ShoWhat, upeat tanssiryhmät StepUp Dancers, DancEdge, Delusion V ja High Society United, lauluyhtye The Soufflés, monipuolinen Riemukopla, huikean hauska Kaksinaista, taitavat StepUp Schoolin tanssinopettajat sekä eri-ikäiset taitavat StepUp Schoolin oppilasryhmät.

 

Tärkeitä virstanpylväitä StepUpin historiassa:

1987 StepUp Oy perustetaan

1989 – 1990 Uusi Iloinen teatteri Linnanmäen Peacock-teatterissa

1989 Ensimmäinen iso ravintolashow, Marion Rungin Suuri musikaalishow Helsingin Kaivohuoneella

1991 Ensimmäiset laivashowt: Dancing Viking Line

1992 – 2008 Yhteistyö Silja Linen kanssa

1994 Hype-musikaali

1996 – 1998 Passi ja hammasharja TV-ohjelma

1997 Me Kastelijat -TV-sarja

1997 Jari Sillanpään Auringonnousu-kiertue

1997 StepUp Show -TV-sarja

1997  StepUp Show School (nyk. StepUp School) perustetaan

1998 Ensimmäinen ShoWhat-keikka

1999 Kulkuri ja kaunottaret TV-sarja

1999 StepUp Show School laajenee Keskuskadulle

2000 Uusi vuosi Millennium-gaala MTV3

2003 StepUp muuttaa Sörnäisiin Taiteen taloon (nyk. Leipätehdas)

2006 StepUp Show School laajenee Espooseen  

2006 Skene-musiikkiteatterikoulu perustetaan

2010 StepUp School laajenee Vantaalle ja Rovaniemelle

2015 StepUp Schoolin Espoon toimipiste muuttaa uusiin tiloihin

2016 ShedHelsinki -projekti alkaa

 

Vuosien saatossa ovat StepUpin tanssijat, opettajat ja oppilaat saavuttaneet runsaasti mitalisijoja kansainvälisistä IDO:n tanssikilpailuista:

1990 MM 2. Showtanssi duo Mindy Lindblom & Osku Heiskanen

1992 MM 1. Showtanssi duo Marianne Järvinen & Tino Singh

1992 MM 2. Showtanssi duo Katja Törmälä & Antton Laine

1994 MM 2. Showtanssi duo Katja Törmälä & Antton Laine

1996 MM 2. Disco dance soolo Marko Vallittu

1996 MM 2. Showtanssi duo Katja Törmälä & Antton Laine

1999 MM 2. Showtanssi duo juniorit Pia Erkko & Sebastian Wennström

2000 MM 1. Showtanssi duo Katja Törmälä & Antton Laine

2002 MM 2. Hip hop duo juniorit Sandra Itäinen & Pasi Seppä

2006 EM 2. Latino show duo Saara Huovinen & Marko Keränen

2006 EM 3. Hip hop muodostelma SCrew: 4 elementtiä, koreografia Maria Serena Järvinen, Anniina Ala-Mattinen, Teemu Korjuslommi, Anniina Jääskeläinen ja Sam Vaherlehto

2006 MM 1. Jazztanssi muodostelma Team F: Helmenkalastajat, koreografia Jari Saarelainen

2006 MM 1. Jazztanssi soolo naiset Pia Erkko

2006 MM 3. Jazztanssi pienryhmä StepUp: Because we can can can, koreografia ryhmä itse

2007 MM 1 Moderni tanssi soolo miehet Markku Haussila

2008 MC 3 Moderni tanssi pienryhmä Team F: Folk Dance, koreografia Jari Saarelainen

2008 MM 2 Jazztanssi muodostelma juniorit StepUp: Perfume, koreografia Sanna Siirilä-Mäkelä ja Henri Sarajärvi

2008 MM 2 Jazztanssi muodostelma Team F: Marionetti, koreografia Jari Saarelainen

2008 MM 3 Jazztanssi pienryhmä Team F: Wallflower, koreografia Jari Saarelainen

2009 MM2 Latin show duo aikuiset Saara Huovinen & Marko Keränen

2009 WC1 Jazztanssi pienryhmä juniorit StepUp Show School: Seven Sisters, koreografia Mindy Lindblom

2010 MM2 Jazztanssi pienryhmä juniorit StepUp School: Duubi di bab, koreografia Mindy Lindblom

2010 MM2 Show muodostelma aikuiset Team F: Sirkushevosen kuolema/The Death of a Circus Horse, koreografia Jari Saarelainen

2011 MM1 Latino show pienryhmä aikuiset2: Sensational Five, koreografia Marko Keränen

2011 MM3 Jazztanssi pienryhmä juniorit StepUp Juniors: Mistä on kiltit tytöt tehty?, koreografia Nora Laitinen

2012 MM3 Show muodostelma aikuiset2 Golden Girls: Pinkit, koreografia Marko Keränen ja Virpi Kurkihovi

2014 MM1 Jazztanssi muodostelma aikuiset Team Ämmä: You never walk alone, koreografia Mindy Lindblom

2014 MM2 Moderni tanssi muodostelma juniorit StepUp SKO Juniors2: Imprisoned, koreografia Mindy Lindblom

2014 MM2 Show muodostelma aikuiset2 Comeback: I am what I am, koreografia Marco Bjurström

2015 MM1 Moderni pienryhmä aikuiset2 Makitanza: Luodolla/On the Island, koreografia Marco Bjurström

2015 1.sija World Cup Production Young at Heart: Bubbling Under, koreografia Marco Bjurström

2015 MM2 Jazz muodostelma juniorit StepUp: Hypnosis, koreografia Mindy Lindblom

2015 MM2 Moderni muodostelma aikuiset2 Comeback: Between the Battles, koreografia Marco Bjurström

2016 MM2 Jazz muodostelma aikuiset 2 Comeback: Vuodet vierii ja pidot paranee, koreografia Marco Bjurström

2016 MM3 Moderni pienryhmä aikuiset 2 Team Ämmä: Someday my Prince will come, koreografia Mindy Lindblom

2016 MM3 Jazz pienryhmä aikuiset 2 Dancing Fools: Les Femmes Fatales, koreografia Marco Bjurström