Kiitos Aira niin paljosta

Aira Samulin nukkui ikiuneen 23.10.2023 Helsingissä 96-vuotiaana. Meille StepUpilaisille hän tulee kuitenkin aina olemaan läsnä muistoissa ja tarinoissa siinä ihmeellisen ja legendaarisen mahdollistajan roolissa, jota ilman koko ihanaa StepUp-yhteisöä ei olisi olemassa.

Me kolme StepUp Oy:n perustajaa, Tiina Kaivola, Ari-Pekka Saanio sekä allekirjoittanut, olimme kukin päätyneet Aira Samulinin tanssikouluun omia reittejämme opettelemaan viimeisimpien muotitanssien kuvioita 1980-luvun taitteessa. Aira poimi meistä jokaisen mukaan tanssiryhmä Rytmikkäisiin ja näin me kolme ja lukuisat muut pääsimme tavoittelemaan unelmiamme mitä uskomattomimmilla esiintymisareenoilla turvallisessa ja tärkeässä ystäväporukassa.

1980-luku oli koko maailmassa valtavan kasvun ja näyttävän juhlimisen aikaa, ja juuri silloin me satuimme olemaan Airan kainalossa. Olimme hädin tuskin täysi-ikäisiä, ja kuitenkin olimme mukana ”kaikessa” – valtavia muotinäytöksiä, koulu- ja varuskuntakeikkoja, TV-ohjelmia, hulppeita yritysjuhlia, kiertueita ja kaiken kruununa jättimäiset Nuorisomuotishowt Helsingin Jäähallissa. Emmekä me ainoastaan esiintyneet, vaan yhtäkkiä me myös laadimme koreografiat, vastasimme tanssikoulun opetussuunnitelmasta ja Tiina hoiti Airan toimistoa. Se luottamus ja usko, mitä Aira meille osoitti oli ihmeellistä ja valmisti meitä kohti tulevaa.

Vuonna 1987 Ari-Pekka ja minä olimme Airan, Ekun ja Ekun pojan Jaskan kanssa Espanjassa ja siellä aloimme jutella Airan kanssa siitä, että vaikka isoja keikkoja on hienoa tehdä, niin me tanssijat haluaisimme esiintyä myös pienemmille yleisöille ja vaatimattomammatkin puitteet kelpaisivat. Tähän Aira tokaisi: ”No perustakaa siihen hommaan oma firma!”

Näin sai alkunsa malli- ja ohjelmatoimisto StepUp Oy. Alkuvuosina lähes kaikki esiintyjämme olivatkin Airan koulusta ja Aira oli suurin asiakkaamme – jopa toimistomme oli yhteinen Helsingin Lönnrotinkadulla. StepUp aloitti tanssikoulutoiminnan vasta vuonna 1997 Airan suljettua koulunsa edellisenä syksynä. Meille oli tärkeää, ettemme tietenkään avaa koulua niin kauan kun Airalla on oma koulunsa.

Stepup Oy on jo yli 35 vuotias yritys ja seissyt jo pitkään vahvasti omilla jaloillaan, mutta koko ajan olemme muistaneet, mistä me olemme kotoisin ja kuka on se kantaäiti, jota ilman emme saisi tehdä tätä maailman ihaninta työtä.

Koko StepUp-yhteisön puolesta lämmin ja rakastava osanotto kaikille Airan läheisille ja suuri kiitos meidän tärkeimmälle mahdollistajalle, Airalle.

Marco Bjurström